10 запитань про дифтерію. Відповідають лікарі​

З початку 2019 року в Україні зареєстрували уже 20 хворих на дифтерію. Це більше, ніж було в попередні роки. Але говорити про початок епідемії рано. Її Україна пережила в 90-х, тоді померло 700 людей. Що таке дифтерія? Як її уникнути та чи можливо вилікувати? Ми зібрали 10 найпоширеніших запитань і поставили їх лікарям.

Відповідають Вікторія Задорожна — директорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського та Ганна Григорчик — лікарка-інфекціоністка Київської міської клінічної лікарні №9.

Що таке дифтерія і які її симптоми?

Це інфекційна хвороба. На 100% небезпечна, адже її збудник має серйозну інтоксикаційну дію і призводить до смерті у 50-100 випадках із тисячі.

Діагностувати її може тільки лікар. В домашніх умовах це майже неможливо, адже симптоми дуже схожі на ГРВІ.

Лікарю допомагає лабораторна діагностика. Проводяться бактеріологічні дослідження. Береться мазок зі слизової ротоглотки, оглядається під мікроскопом. Якщо є підозра на наявність палички, яка викликає дифтерію, то надалі досліджує лаборант, робиться бакпосів, і висівається або не висівається.

20 випадків дифтерії тільки цього року? Що це означає і чи варто панікувати?

Панікувати не треба. Якщо порівнювати те, що маємо зараз, із 90-ми роками, то захворіло тоді 20 тисяч пацієнтів, із них 700 померло. 

Сьогодні маємо очікувану ситуацію. Упродовж 10 років до критичних цифр знижувався рівень охоплення щепленнями. Замість 95% були роки, коли було 21%, 30%, 45%. Накопичення цього «горючого матеріалу» призвело до того, що маємо зараз.

Коли вакцинують проти дифтерії?

На відміну від інших щеплень, вакцинацію проти дифтерії і правця дорослій людині потрібно робити кожні 10 років. 

Останнє щеплення за календарем отримують в 16 років, значить наступні — в 26, в 36 і так далі. Але на жаль, в отой проміжок часу, останні 10 років, мало хто робив ці щеплення кожні 10 років. Тому у нас зараз групою ризику є як дорослі, так і діти. 

Що робити, якщо я не пам’ятаю, чи щеплений?

Ті, хто не знають, щеплені вони чи ні повинні щепитися. 

Можна також здати кров на аналіз і дослідити — чи імуноглобулін досягає рівня, який дозволяє бути захищеним від захворювання (тобто, чи є у вас антитіла до дифтерії). Якщо ні — потрібно щепитися. 

Як і де отримати щеплення?

Звернутися до сімейного лікаря, який скаже, чи є безкоштовна вакцина в поліклініці. Якщо є — щепитися. Вакцину також можна отримати в приватних клініках. 

Скільки коштує вакцина? Яка вона взагалі буває?

В Україні є кілька типів вакцини. Існує комбінована вакцина, яка одночасно захищає від дифтерії і правця. Це індійська вакцина, яку закупила держава, тож у поліклініках нею повинні щеплювати безкоштовно. 

Є інша — від кашлюка, дифтерії і правця — вона лише в приватних медичних закладах або аптеках. Коштує від 750 гривень. Варто враховувати, якщо ви приходите в приватну клініку робити щеплення такою вакциною, то до ціни вакцини додасться також огляд лікаря, аналізи та спостереження після вакцинального періоду.

Чи вся вакцина якісна?

Уся вакцина, яка застосовується, повинна бути якісною. Але не існує вакцини або лікарських засобів, про які можна сказати — абсолютно безпечні. Так само, як немає вакцини, яка б дала 100% захист. 

Можуть бути реакції на вакцину, можуть бути ускладнення. Але їх дуже мало. Це дуже низький відсоток. 

Це лікується? 

Так, лікується. Щоб пролікувати дифтерію, вводиться спеціальна сироватка, яка блокує токсин збудника, і одночасно з сироваткою вводяться антибактеріальні препарати.

Чи є в Україні сироватки і чи доступні вони? 

Поки що сироватки є. Її не дуже багато, але наразі достатньо. Зараз йдеться також про те, щоби отримати додатково сироватку гуманітарною допомогою — це інформація Центру громадського здоров’я. Її повинна забезпечувати держава. 

Чи буде епідемія дифтерії?

Зараз маємо епідемія кору. Якщо не провакцинуємося, то однозначно буде епідемія дифтерії. Рано чи пізно.