Медогляди бюджетників , призовників і школярів:
хто повинен оплатити?

 Згідно  Закону України  «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» держава гарантує повну оплату надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій. На перший погляд усе  досить зрозуміло: все, що входить до програми медичних гарантій, оплачує Національна служба здоров’я України (НСЗУ), усе, що поза межами програми, заклад повинен надавати за плату. Проте існують деякі медпослуги, які викликають купу суперечок щодо того, хто за них повинен платити. Зокрема ідеться про профілактичні медичні огляди  працівників бюджетної сфери, призовників та школярів.

 НСЗУ в листі від 10.06.2020 року №6444/8-17-20 надала комплексну відповідь на деякі питання, тож розберімося.

 Медогляди бюджетників. Більшість закладів охорони здоров’я, як первинного, так і вторинного рівня, функціонують  як КНП, та отримують  фінансування  за договорами про медичне обслуговування населення з НЗСУ. Тож надавати безкоштовно медичні послуги поза програмою медгарантій такі ЗОЗ не повинні. НСЗУ в коментованому листі зазначила, що програмою медичних гарантій проведення обов’язкового медогляду працівникам бюджетних установ не передбачено,  воно має бути оплачено коштами замовника або ж із місцевого бюжету.

 Медогляди призовників. Медичний огляд призовників не входить до програми медичних гарантій. Організацію медичного огляду призовників та допризовників покладають на районні( міські) комісії з питань приписки, а в областях —  на обласні призовні комісії( п.2.1гл2  ч.ІІ наказу Міністерства оборони України від 14.08.2008 року № 402) та фінансують з місцевого бюджету.

 Медогляди учнів. Медогляди учнів входять до програми медичних гарантій і передбачені пакетами медичних послуг «Первинна медична допомога» та «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) медична  допомога дорослим та дітям». Дитина, якій необхідно пройти медогляд повинна звернутися  до лікаря  з надання ПМД ( лікаря-педіатра, дільничого) з яким укладено декларацію аби він надав направлення до лікарів-спеціалістів, регламентованих для проходження медогляду. Не потребує направлення звернення до лікаря-акушер-гінеколога, лікаря-педіатра, лікаря-психіатра, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, а також звернення до лікаря, у якого пацієнт (дитина) перебуває під медичним оглядом із хронічними захворюваннями. Також у свого сімейного лікаря можна безкоштовно здати наступні лабораторні дослідження: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкозу крові. Якщо в ПМД немає своєї лаборторії , то дані аналізи можна здати безкоштовно за електронним направленням  від сімейного лікаря у  тій клініко-діагностичній лаборатрії, з якою підписаний договір на дані послуги.

 Щодо інших медичних оглядів, зокрема: отримання виїзної візи, попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу,  отримання посвідчення водія транспортних засобів,  одержання дозволу на право отримання та носіння зброї — вони проводяться на платній основі, згідно з переліком платних послуг, які надаються в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, затверджених постановою Кабінету  Міністрів України від 17.09.1996 року №1138.

 Також слід відмітити, що органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції також  можуть фінансувати, зокрема, місцеві програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони  здоров’я, місцеві програми надання населенню медичних послуг, місцеві програми громадського здоров’я.

Опубліковано: 04 Вересня 2020 08:20