До уваги батьків! Медичні огляди дітей!

Шановні батьки! В зв’язку з реформуванням в медичній галузі обов’язкові профілактичні огляди школярів та вихованців дитячих садочків Ріпкинського району і надалі будуть здійснюватися у закладах охорони здоров’я в присутності батьків або законних представників…

 Скеровує дитину для проходження медичного огляду медичний працівник дошкільних та загальноосвітніх закладів: видає направлення до сімейного лікаря.

 Медичний огляд дітей починається з огляду сімейного лікаря, який визначає індивідуальний маршрут пацієнта і завершується видачею довідки у сімейного лікаря за Ф.- 086-1/0.

 При проведенні профілактичного огляду сімейним лікарем проводиться анкетування з метою виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем, за результатами якого видається довідка Ф — 086-2/0, затвердженою наказом МОЗ України №682 від 16.08.2010 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» (зі змінами внесеними згідно з наказом МОЗ України №382 від 23.05.2012 р.).

 В сімейних амбулаторіях  району здійснюється скринінг дітей на предмет виявлення інфекційних і паразитарних захворювань, проводиться проба Руф’є для забезпечення медико – педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів, у разі необхідності — одразу отримується направлення на консультацію вузького профільного фахівця, на додаткові діагностичні обстеження в КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня»

 Нагадаємо, що довідка про стан здоров’я школяра дійсна протягом одного календарного року та не прив’язана до 1 вересня.

 Треба зазначити, що у довідці за Ф — 086-1/0 сімейним лікарем визначається група для занять фізичною культурою. Тому батькам доцільно медогляд дитини для занять у спортивних секціях та танцювальних гуртках тощо проходити одночасно з обов’язковим профілактичним оглядом у лікарів спеціалістів поліклініки за направленням сімейного лікаря.

 Поглиблений медичний огляд за участі вузьких спеціалістів за направленням сімейного лікаря проводять дітям лише декількох вікових категорій, а саме: малюкам, які йдуть у перший клас (5-6 років), учням 5-х класів (11 років) та підліткам 14-17 років щорічно, окрім дівчат у 16 років. В 11-му класі хлопці проходять медогляд у військкоматах, а дівчата у поліклініці. Дітей інших вікових категорій (7-10 та 12-13 років) повинні оглядати один раз на рік сімейний лікар за місцем проживання, в присутності батьків або осіб, що їх заміняють. Малюків віком 3-5 років щорічно оглядає ще стоматолог та логопед.

 У поліклініках передбачені «Дні дитини» (рекомендовано вівторок та четвер з 13-00 до 16-00). Щоб уникнути черг, медогляд рекомендується планувати у місяць, коли народилася дитина. З собою мають бути амбулаторна карта, направлення сімейного лікаря, свідоцтво про народження. Для першокласників вимоги інші – надати школі довідку з печатками вузьких спеціалістів мають впродовж вересня.

 Про медичний огляд дитини насамперед повинні подбати батьки! Не варто недооцінювати важливість профілактичного огляду, адже він дозволяє якщо не уникнути, то хоча б зменшити можливі ризики захворювань у дитини, які можуть загостритися під час навчання.

 Бажаємо здоров’я Вам та Вашим дітям!

Адміністрація КНП «Ріпкинський районний центр ПМСД»